'O'råd..

F'o'rsta br'a'nnan, de f'o'rsta riktigt vågorna, den f'o'rsta riktiga solen och de f'o'rsta riktigt varma dagarna.
Nha Trang har gett oss allt. 'A'ven ett gym som vi nu en månad in på vår resa inte kunde motstå. Men fasen va dåligt det gick. Allt slappande, all god mat, alla goda drinkar har satt sina spår :D

Ni får urs'a'kta.. det går inte att ladda upp bilder så bra h'a'r.. så strandbilder, partybilder, solbilder, tempelbilder, massagebilder, lerbadsbilder och de andra glada bilder vi har får v'a'nta lite :P

Men frukta icke! Vi kommer plåga er kalla, frusna, 'a'lskade m'a'nniskor d'a'r hemma med fler underbara bilder inom kort! :D


Vi ska snart ha 'o'råd igen. Vi ska slå våra små huvuden ihop och best'a'mma oss vad som 'a'r n'a'sta steg på vår resa.. men ingen stress :3

Vi m'o'ts på stranden va pojkar? ;)


S'o'derut..

Vietnams landsbyggd består av 3 saker:

- Djungel
- Risf'a'lt
- Mer djungel

Deras landskap 'a'r vackert, fuktigt och gr'o'nt. Det vore om'o'jligt att ta sig fram om man inte hade en fet machete i handen. Jag f'o'rstår varf'o'r amerikanarna sa att terr'a'ngen var deras st'o'rsta fiende i Vietnamkriget.
Vi har tagit tåget sakta s'o'derut med många småstopp l'a'ngs med r'a'lsen. Vi har sett mindre st'a'der, byar, småbyar och råtthål d'a'r vi också sett många fattiga vietnameser. H'a'r så 'a'r st'o'rre delen av befolkningen b'o'nder och de brukar det lilla risf'a'lt de har precis intill deras lilla skjul.


Det var en lång resa neråt, men vi 'a'r nu framme i Nha Trang som 'a'r en liten men ganska turistig stad. Solen skiner och det 'a'r v'a'ldigt varmt! Staden 'a'r som gjord f'o'r fiske, snorkling och billiga utekv'a'llar :D en mjukstart inf'o'r Thailand s'a'ger Rasmus :D
Nu ska vi bara ta det lugnt ett tag.. bara vara.. och vi har en 5km lång strand att g'o'ra det på..

Peace! <3


Halong Bay och Cat Ba' Island

Vi 'a'r tillbaka i Ha Noi efter 3 underbara dagar i Halong Bay! Ett av de sju naturunderverken i v'a'rlden! :D
Innan jag går och tar några 'o'l i baren med våra danska kompisar så måste jag ber'a'tta..

Dag 1: Båten
Vi vaknar tidigt och tar en 3 timmars busstur till Halong Bay, en hamnstad strax 'o'ster om Ha Noi. Solen skiner och tempen 'a'r uppe i 26 grader :) Vår guide på denna resa tar oss till en av de många båtarna som ligger inne i hamnen. En liten båt ska ta oss ut ur hamnen, till vårt lilla 'cruise ship' som i sin tur ska ta oss ut till v'a'rldsarvet.

    

Vi seglar sakta mot de h'o'ga klipporna i horisonten. Vi checkar in i vår hytt i perfekt timing. N'a'r vi kommer ut ur våra hytter så 'a'r vi mitt ibland dessa vackra och majest'a'tiska klippor som reser sig som j'a'ttar kring oss. Det 'a'r svårt att t'a'nka sig hur detta klippor har bildats. 
    

N'a'r vi seglat in i vimlet av dessa massiva klippor så stannar båten intill en stor 'o'. Strax intill denna 'o' ligger ett litet flytande samh'a'lle, en liten by kan man s'a'ga. N'a'r vi stannat till med det lilla kryssningsfartyget så h'o'r vi en r'o'st nedanf'o'r..

"Hello mister! Wanna buy!?"

R'o'sten kommer från en liten gumma som satt i en båt som var full med olika varor, allt från kall bira till kex o godis! En flytande kiosk! :D Och det var inte bara en! Snart var vår båt omringad av dessa små kiosker som sett oss komma! :D Alla ropade efter oss och ville s'a'lja! :P

     

Anledningen till detta stopp var att det 'a'r dax att bes'o'ka en av de tusentals grottor som finns i dessa berg. En av de st'o'rsta i området! Så vi tar den lilla båten in till land, promenerar in i en stor och djup grotta! :D Inne i grottan så pekade vår guide ut saltpelare som såg ut att vara mer 'a'n bara sten. I grottan kunde man med lite fantisi se allt från drakar, elefanter och h'o'nor till snoppar, par som pussas och skrikande ansikten.

    
    

N'a'r vi kom ut ur grottan igen och m'o'ttes av den underbara utsikten 'a'nnu en gång så ropade guiden "Back to the boat! Time for some kayaking!" Det var nu dax att på egen hand paddla runt i det gr'o'na vattnet och få en n'a'rmare titt på de stora klipporna som omringade vår båt.

    

Vi paddlade och badade tills solen n'a'stan gick ner f'o'r att sedan njuta av en god middag - viatnemese style! Det serveras ett par talrikar med olika matr'a'tter på som man får dela med alla kring bordet, vilket 'a'r v'a'ldigt knepigt om man inte riktigt k'a'nner alla kring bordet.

Efter middagen drack alla i vår lilla båtgrupp 'o'l, kollade på solnedgången tillsammans, ber'a'ttade historier, fiskade och hade trevligt. (vi fick inge fisk)

 
 

Dag 2: Cat Ba' och Monkey Island

Vi vaknar tidigt men den friska luften, den vackra utsikten och den varma solen får oss att bli klarvakna. Vi 'a'ter en god frukost till en av jordens vackraste utsikter. Man kommer in i en viss sinnesro n'a'r man ser hur det kunde vara att leva h'a'r ute bland 'o'arna. De små båtarna som guppar f'o'rbi, det stilla vattnet, den klara himlen.. det går inte att beskriva k'a'nslan.

    
    

Vårt n'a'sta mål 'a'r Cat Ba' Island, en av de st'o'rsta 'o'arna i bukten.
Vi kommer till en liten hamn och tar en liten buss in mot 'o'n. Det roliga med denna buss 'a'r att den spelar Blinka lilla stj'a'rna n'a'r den backar ist'a'llet f'o'r den d'a'r tråkiga 'beeep beeep beeep' signalen :D Plus att den k'o'r i 5km/tim i uppf'o'rsbackarna :)
Och vilka uppf'o'rsbackar (!) Hela 'o'n var full av h'o'ga berg och djupa dalar som t'a'cktes av t'a't jungel! Bussen som knappt skulle godk'a'nnas i en svensk besiktning guppade fram på de minst sagt ostabila v'a'gen. Vi blickade med fasa ner 'o'ver kanterna och h'o'll oss krampaktigt i s'a'tet framf'o'r n'a'r vi sv'a'ngde upp och ner, h'o'ger och v'a'nster l'a'ngs med den smala v'a'gen.

Vi stannade en stund senare d'a'r guiden sa att nu var det dax f'o'r en liten morgonpromenad och pekade samtidigt på en torn h'o'gt uppe på ett n'a'rliggande berg. Vi k'a'mpade oss upp f'o'r branta sluttningar mitt i den djupaste djungeln och kl'a'ttrade upp f'o'r vassa klippor f'o'r att ta oss till det f'o'rbaskade tornet och undrade vafan vi h'o'll på med.. tills vi kom upp dit. D'a'r uppe fans en fasanfullt vacker utsikt som skulle kunna få mig att gå genom jungeln 100 till! Det var v'a'r det, 'a'ven om mina nya billiga shorts sprack av allt kl'a'ttrande! :P
Tornet uppe på toppen var ett rostigt, knarrande och knakande skitbygge som var infesterat av bin. Men upp skulle vi, 5 åt gången (viktgr'a'nsen på tornet fick inte 'o'verskridas.. vi f'o'rstog varf'o'r)

     
    

Bussens n'a'sta stopp var hotellet! En liten lunch senare var vi redo f'o'r 'Monkey Island'! :D
En snabb båttur senare kliver vi iland på apornas strand. Aporna 'a'r vana vid turister och de vet att turister alltid har med sig mat. Jag hinner knappt ge Rasmus ett kexpaket innan en av aporna g'o'r ett utfall mot honom. Rasmus kastar en kex mot apan, men f'o'rg'a'ves, apan har siktat in sig på paketet! Rasmus backar bakåt, apan kommer fortfarande springades. Rasmus vet att detta bara 'a'r ett skr'a'mselspel, han har st'o'tt på apor f'o'rrut. Så Rasmus slutar backa och br'o'star upp sig, flaxar med armarna f'o'r att skr'a'mma apan, apan ska fan inte få paketet! Men den lilla apan får backup, fler apor kommer springandes! Rasmus inser sitt dilemma. Rasmus v'a'ljer att sl'a'ppa paketet. Det 'a'r inte l'o'nt att slåss med ett g'a'ng apor 'o'ver lite kex. Den st'o'rsta apan, tar sitt paket och hoppar iv'a'g till en sten d'a'r hon kalasar på samtliga kexen. Slaget 'a'r vunnet.

Vi l'a'rde oss snabbt att de ofta g'o'r sånna h'a'r utfall f'o'r att testa turisterna, men det har h'a'nt att vissa m'a'nniskor blir bitna. Ett amerikansk par hade just den oturen - Kristen och Nathan blev attackerade och Nathan fick lite rivsår och 2 bett på benen. Efter det så samlades alla m'a'nniskor i klungor, vilket g'o'r att aporna inte vågar g'o'ra fler utfall. Men då blev dom tjuvaktiga ist'a'llet, f'o'r en liten stund senare ser vi en apa springa iv'a'g med ett r'o'r med Springleschips :P Aporna testade oss några gånger till, men så l'a'nge man h'o'll sig lugn och inte visade r'a'dsla så fick vi vara på deras 'o' och kl'a'ttra och bada så l'a'nge vi ville. Jocke, Rasmus o jag kl'a'ttrade till toppen av apklippan och slappade en stund. D'a'r uppe kunde vi blicka ner på hela apstranden.
Niclas f'o'rs'o'kte kl'a'ttra upp han också, men nu var det dax f'o'r hans shorts att spricka, så han kutade ner igen :D

    
    

Amerikanerna har nu fått rabiessprutor och mår bra. Han ville ta ett par sprutor, 'a'ven om Monkey Island personalen garanterade att aporna inte hade rabies. S'a'kra f'o're det os'a'kra.

Vi avslutade denna dag med god middag och lite bira vid den lokala baren! :D

Dag 3: The Beach

Cat Ba' 'a'r under utveckling. Det byggs hotell, restauranger och butiker 'o'verallt. Om några år så kommer denna 'o' att sprudla av turistliv. Det 'a'r tur att vi 'a'r h'a'r nu. Vi hade stranden n'a'stan helt f'o'r oss sj'a'lva. Fin gyllenbrun sand mellan tårna, limegr'o'nt havsvatten och strålande sol. Den sista dagen på Cat Ba' Island var en lugn sådan. 'A'ventyren får återkomma en annan dag.

    
 


Madness? This is Ha Noi!

Detta 'a'r en tokig stad!

Alla g'o'r lite som de vill! Alla k'o'r mot r'o'tt. Alla stirrar på turister. Alla f'o'rs'o'ker lura en.

Men vi gillar Ha Noi, f'o'r varenda gata 'a'r full av hundratals mopeder som k'o'r fort, pressar sig fram och tutar som fan! :D Under dagen så har vi nog undkommit d'o'den många gånger :P Marknaderna h'a'r i Vietnam 'a'r lite mindre påstridiga, men det 'a'r fullt av folk och det 'a'r smutsigt 'o'verallt.

Vi gillar vårt hostel, det 'a'r fullt av coola m'a'nniskor som gillar att dela med sig av sina upplevelser! Det finns en bar på taket, 8e våningen som ger oss en fin bild av Ha Noi från ovan. Ikv'a'll 'a'r det "Bucket Night". Det serveras hinkar med vodka-redbull f'o'r ca 10kr! :)

Men innan vi ska gå till baren så gick jag och Rasmus på en av Ha Noi's hundratals små massagesalonger i n'a'rheten. Vi frågade f'o'rst chefen på hostellet om den n'a'rmaste salongen var någe bra varpå hon gjorde en rolig min och sa:

"Well, that depends if you want a happy ending or not ;)"

Det finns tydligen en massa sånna st'a'llen i Ha Noi, men jag lovar mamma, det st'a'llet jag gick till var en traditionell massagesalong med mycket profetionella mass'o'ser! Så få inga gråa hårstrån nu! :D

Imorgon (22/11) ska vi åka på en tur till Halong Bay! V'a'dret ska bli b'a'ttre nu och det ska bli ca 26 grader, 'a'ven om det 'a'r vinter h'a'r! :D

"Vad gloj ni på, har ni aldjig sett en svensk f'o'juut?!"

Vi har l'a'mnat Kina bakom oss. 17 dagar r'a'cker dock inte. Trots att vi sett såå mycket, så finns det såå mycket mer att se i Kina. Ett v'a'ldigt vackert land med ett v'a'ldigt intressant folk. Vi har l'a'rt oss mycket om landets historia och nutid. Vi vet att 'The Peoples Republic of China' har firat 60-årsjubeleum och att alla kineser 'a'r v'a'ldigt stolta 'o'ver sitt land och deras ljusa framtid.

S'o'dra Kina 'a'r v'a'ldigt vackert med mycket berg, floder och djungelklimat. Detta fick vi se mycket av på v'a'g ner mot Vietnam, d'a'r vi 'a'r nu. Vi skulle precis best'a'lla vårt dyra visum in till Vietnam n'a'r den coola amerikanen kom fram och sa:

-"Hey guys, your going to Vietnam right?"
-"Yeah?"
-"Heck, you don't need a visa! You're neutral sweds ffs!"

N'a'r vi kollat upp det lite extra så visade det sig att han hade r'a'tt! Som svensk får man 2 veckor, utan extra kostnad! Fransm'a'nnen som åkte samma buss som oss var dock tvugna att ha visum. Ha! In your face! :P En relativt kort och billig bussresa senare så vi 'a'r nu i Ha Noi! En relativt stor stad i norra Vietnam d'a'r folk k'o'r 'a'nnu kn'a'ppare 'a'n i Kina, den som tutar mest och tr'a'nger sig tuffast den som kommer fram snabbast! :D
Att gå 'o'ver gatan 'a'r direkt f'o'renat med livsfara eftersom ingen stannar n'a'r vi har gr'o'n gubbe! :P H'a'r stirrar folk på en 'a'nnu mer 'a'n i Kina också! Vissa står en meter ifrån en och stirrar på en intensivt vilket i vissa kulturer skulle kunna tas som aggressivt, tr'o'ttnar man och bl'a'nger tillbaka så går dom oftast. :P

Niclas åker hem i mitten av december, så det 'a'r d'a'rf'o'r vi r'o'r oss lite mer s'o'derut, så att han hinner få lite mer sol på sin semester. Det 'a'r inte så soligt i Vietnam just nu, men n'a'sta vecka ska det bli mycket b'a'ttre :)

hur 'a'r det d'a'r hemma i Sverige då? Sn'o'? :)

Thx Nanning, cya laterz, kbye

Det 'a'r snart dax att s'a'ga hejdå till Nanning och till våra nya v'a'nner. Vietnam v'a'ntar.

   

i mitten: Mina, Brent and Nicky (alla kineser har ju ett engelskt namn och ett kinesiskt :P)

Som sagt har vi l'a'rt oss mycket om den kinesiska befolkningen. Hur dom lever och deras vardagsmoral ser ut. Alla kineser som vi pratat med undrar om vi 'a'r egna f'o'retagare, f'o'r i Kina 'a'r det endast de framgångsrika egna f'o'retagarna som har tid och pengar 'o'ver f'o'r 'a'ventyr som dessa. En vanlig kines 'a'r ledig kanske 12-20 dagar om året, MAX! (ca 1-2 ggr i månaden + kinesiskt nyår)

   

till h'o'ger: Brent, Yosh, Vicky, Kaspar och Razmus (Rasmus fick f'o'r sig att hans namn på engelska 'a'r Razmus)

En traditionell kinesisk tjej ska vara fin, pryd och duktig i skolan. De skall gifta sig innan de nått en viss ålder, oftast med en 'a'ldre och framgångsrik man. En traditionell kinesisk man ska bli så framgångsrik som m'o'jligt så han kan skaffa en fin familj med en vacker fru som i sin tur hellst ska f'o'da fram en son. Egen lycka s'a'tts oftast långt ner på listan.

Trots dessa traditioner så blir Kina mer och mer otraditionellt, så att s'a'ga. F'o'r en kinesisk tjej så 'a'r det inte fint att dricka 'o'l, f'o'r det skadar kroppen och sinnet, men trots denna regel så 'a'r det okej att r'o'ka. (!?)

Tatueringar 'a'r bara till f'o'r kriminella eller "bad boys" så att s'a'ga. Så tjejerna blev minst sagt f'o'rvånade n'a'r jag visade mina tatueringar, f'o'r de tyckte att jag var en så sn'a'll kille. De blev 'a'nnu mer f'o'rvånade 'o'ver min kinesiska tatuering, vilket de hade svårt att tyda. :S

I Hong Kong, d'a'r de pratar/skriver/l'a'ser en annan dialekt så kunde de tyda min tatuering som ett gammalt s'a'tt att prata på och de kunde l'a'sa att min tatuering betydde "Independent", eller direkt'o'versatt: "I know me".
De kunde t'a'nka sig att 'a'ldre dialekter skulle ge: "Know yourselfe"

Men h'a'r i Nanning så hade de svårt att tyda tecknen f'o'r att de anv'a'nder en annan teckendialekt. Jag svepte då en 'o'l f'o'r att d'a'mpa sm'a'rtan, men då kom Brent fram och sa, "it means independent right?" och jag kunde pusta ut igen :D



Nanning har gett oss mer 'a'n bara nya v'a'nner och sena n'a'tter. Marknaderna h'a'r 'a'r mer "kinesiska" kan man s'a'ga. Bilder s'a'ger mer 'a'n ord.. så.. varsågoda!

       


Namnam i Nanning

Vi 'a'r nu framme i Nanning efter våra lååååånga tågresa :D och vi kunde inte vara gladare! :P
Nanning 'a'r en stad n'a'ra gr'a'nsen till Vietnam och det 'a'r ca 15-20 grader h'a'r. Det 'a'r en kallfront 'o'ver hela Kina just nu, så det 'a'r lite kyligt h'a'r, 'a'ven om vi har åkt s'o'derut :P

Vi bor nu på ett litet hostel som 'a'r ganska coolt. De har allt man vill ha, inklusive toalettstolar! woho! Inga fler hål i marken :P (tidigare toaletter har varit stå-på-huk-toaletter :P)

     lite sk'o'na bilder! :P

Mycket coola m'a'nniskor bor h'a'r! Vi har tr'a'ffat en trevlig fransyska, en cool amerikanare och två sk'o'na danskar som heter Kaspar och Anton. Danskarna l'a'r ut lite engelska vid ett n'a'rliggande universitet och har på så s'a'tt l'a'rt k'a'nna en kille som bor i Nanning, och vi blev glada n'a'r han bj'o'd oss och danskarna på en utekv'a'll med sina kompisar från univeritetet!

Vi kunde då prata med 4 trevliga o s'o'ta tjejer om livet i Kina. Vi l'a'rde oss v'a'ldigt mycket, samtidigt som dom l'a'rde sig mycket om livet utanf'o'r Kina :P Vi spelade många kinesiska 'o'l-lekar och pratade hela kv'a'llen! :D

Så vi har fått en bra start i Nanning. Nu ska vi inv'a'nta vårt visum till Vietnam. Det kommer ta några dagar vilket ger oss m'o'jlighet att njuta av stadens marknader, hostellets Nintendo Wii och kyckling från HappyBar! En KFC-kopia fast på kinesiskt vis! :D

 39 krs meny på HappyBar!
 "Hash Browns" på McDonalds :P

MUMS! :D

Marknaden och tuff tuff tåget!

Då 'a'r det snart dax f'o'r oss att l'a'mna Peking.
Vilket 'a'r lite ledsamt, f'o'r vi tycker verkligen om Peking, trots kylan o sn'o'n. Trots att vi blir uttittade vart vi 'a'n går, trots att kineser harklar sig och spottar vart de 'a'n går och trots att kineser inte tål sprit. Det har varit ett bra resmål f'o'r oss. Så vår resa får st'o'rre variation. Att 'a'ven vi fick lite julk'a'nsla innan vi åker ner till v'a'rmen. F'o'r det fick man verkligen h'a'r på kv'a'llarna n'a'r gatorna lystes upp. Plus att allt 'a'r r'o'tt h'a'r, allt från fasader till dekorationer. (tror den underliggande kommunismen har något med saken o g'o'ra)


Julst'a'mning vid Tian'anmen Square

Vi har sett alla turistattraktioner vi vill se, men vi har 'a'ven varit runt omkring i staden på shopping på de olika marknaderna som finns 'o'verrallt. N'a'r man v'a'l vågar sig ner i tunnelbananesystemet så 'a'r deras tunnelbana ett v'a'ldigt simpelt och billigt (2kr vart du 'a'n vill åka) s'a'tt att ta sig fram på.Frågar man efter en viss plats så 'a'r det v'a'ldigt l'a'tt att hitta. Vi tyckte det var mycket roligare att åka tunnelbana, plus att det 'a'r inte bara billigare 'a'n taxi, det 'a'r roligare också! Visst, det 'a'r lite trångt, men tack vare deras superbra l'o'sningar och enkla utrustning så ser jag fram emot n'a'r kinesiska bolag tar 'o'ver Stockholms tunnelbanesystem.

Marknaderna i Peking 'a'r j'a'tteroliga! Det 'a'r kul att stå och f'o'rhandla priser och f'o'r att det 'a'r många kineser som kan svenska! :) Vi blev lite obekv'a'ma f'o'rst n'a'r de s'o'ta små f'o'rs'a'ljningstjejerna i vår ålder ropade och slet i oss och sa:

"Svenska kille mycket snygg! Kom titta titta! Micket billig! Bra pris! Starka kille, kom kom!" osv. osv.

Vissa kunde bara lite svenska fraser, men r'a'tt som det var så sprang vi på en tjej som hade varit i Stockholm på språkresa och kunde j'a'ttebra svenska! :P De var bra på att sm'o'ra, men vi såg snart igenom deras smicker och prutade ganska bra 'a'ndå :P N'a'r vi pratat med en tjej en stund så sa hon att svenskar va j'a'ttel'a'ttlurade f'o'rr i tiden, men hade nu blivit mycket hårdare på att pruta ;)

Marknaderna gav oss mycket saker vi kanske inte kan få tag i senare, nere i Thailand osv, f'o'r h'a'r hade de st'o'rre urval av olika saker, kl'a'der, smycket osv.
Vi var mycket n'o'jda n'a'r vi kunde handla skor, byxor, kalsonger, strumpor, sk'a'rp, t-shirts o skjortor och fortfarande ligga under 500-lappen! :P

Men tyv'a'rr, det 'a'r mer som måste ses, det 'a'r mer som måste upplevas. Så vi kommer ta 18.50tåget (11.50 hemma i Sverige) ner mot Nanning. En stad nere i s'o'dra Kina. Det kommer ta ca 28 timmar f'o'r oss att ta oss dit, vilket kan verka lite extremt. Men livet på r'a'ls 'a'r inte så illa faktiskt.

Vi h'o'r av oss n'a'r vi kommit ner! PoK // Grabbarna!


Best birthday ever! :3

Den 11e november h'a'nde två roliga saker:
- Jonas "Yoshi" Mejm fyllde 22 år!
- Jonas "Yoshi" Mejm och Co. åkte till den kinesiska muren!

Det har gått lite mer 'a'n en vecka sedan vi l'a'mnade Sverige och mycket har h'a'nt. Vi har sett och upplevt mycket under denna korta tid, men vi 'a'r alla 4 'o'verrens om att dagen på muren 'a'r svårslagen. Vi ville inte bara se muren, vi ville uppleva muren, så vi var snabba på att åka på en liten "hajk". N'a'rmare best'a'mt en vandring på 10km på muren! :3

      

          

Under h'o'gs'a'songen så kryllar det av turister, kineser och f'o'rs'a'ljare. Men denna tidiga novembermorgon, under den så kallade "slow season" så blev vår lilla hajkgrupp på 12 personer v'a'ldigt 'o'verraskade då vi var till synes helt ensamma på muren. Luften var kall och frisk, utsikten var klar och underbar! Alla var helt 'o'verlyckliga n'a'r vi b'o'rjade vår vandring uppe på berget.



Vi gick 'o'ver miljontals tegelstenar, tusentals trappor, hundratals meter upp 'o'ver havet i tio kilometer. Våra f'o'tter och ben v'a'rkte, vi var tr'o'tta och slitna (trots att vi 'a'tit upp Jonas n'o'd-snickers).. men vi så j'a'vla glada! :D

 

Många delar av muren var riktigt farliga att gå på eftersom vissa delar inte var restaurerade. Vi blickade ibland ut 'o'ver kanten, ner mot bergsluttningen nedanf'o'r och undrade hur fan kineserna kunde bygga på sån h'a'r h'o'jd (!) Vi hade vandrat i ca en och en halv timme n'a'r vi st'o'tte på en mongolisk farmare som sålde t-shirts... mitt på murens farligaste del. Vilket var v'a'ldigt ironiskt då muren byggdes f'o'r att hålla just mongolerna ute :P

Vår visstelse på muren var fantastisk och det 'a'r verkligen en upplevelse som s'a'tter spår. Jag rekommenderar det verkligen, men jag f'o'rstår varf'o'r det 'a'r 50 årsgr'a'ns på hajken, f'o'r det finns delar av muren varken gubbar och tanter ej skulle klara av. Så skynda mammor och pappor! Innan ni missar ett 'a'ventyr ni sent kommer gl'o'mma (om ni inte 'a'r senildementa redan)

En lång bilresa + powernap senare så gick vi ut och åt god kinesisk mat på en restaurang och drack 'o'l och skålade! Vilken dag! :) N'a'r vi var m'a'tta o belåtna så beslutade vi att dagen inte var slut 'a'n! Så vi vinkade in f'o'rsta b'a'sta taxin som tog oss till en av Pekings många bargator! :P

   

Vi skålade på flertalet barer d'a'r de serverade deffekta 'o'lsorter till f'o'rmånliga priser! Det bj'o'ds på sång och dans på alla barer vilket vi tyckte var v'a'ldigt trevligt. Många barer hade 'o'ppet och vi hann bes'o'ka ca 3 st innan vi best'a'mde oss f'o'r att avsluta kv'a'llen på ett sista st'a'lle. Till vår f'o'rtjusning så fanns d'a'r en strippstång med tillh'o'rande dans'o's som underh'o'll oss med sina akrobatiska konster. Men n'a'r st'a'mningen var som h'o'gst så blev vi st'o'rda av en j'a'ttefull kinesgubbe som st'o'tte på Jonas och ville bjuda på 'o'l.. men n'a'r han nekade så blev han sur o b'o'rjade mucka lite. Personalen tog snabbt hand om honom och visade honom tillbaka till sitt bord. (man kastar bara ut folk n'a'r de knappt kan stå i kina)

Så det var mycket blandade k'a'nslor under kv'a'llen, men trots detta mycket lyckat.

En skitbra f'o'delsedag helt enkelt!


Vem har sagt att vi 'a'r pa solsemester?

Yo!

Den 9e november sa har vi sett en hel del av det centrala Peking! :) N'a'mnligen Tian'anman Square, F'o'rbjudna Staden och 'a'ven Jingshan Park. Tre juveler i Peking som man inte far missa! Det har varit under 10 grader h'a'r i Pekingregionen nu under de f'o'rsta dagarna, men det har inte h'a'mmat var lust f'o'r uppt'a'ckter och exotiska platser. ('a'ven om v'a'dret inte 'a'r s'a'rskilt exotiskt) Vi b'o'rjade med Tian'anman Square, v'a'rldens st'o'rsta stadstorg! Intill detta stora torg hittade vi den F'o'rbjudna Staden, det kolossala palats d'a'r kejsarna under bade Ming och Qing-dynastin bodde. Otroliga byggnader, otroliga statyer och otroligt hantv'a'rk!

       

       

Sikten 'a'r inte det b'a'sta, mycket fukt och kyla g'o'r det lite dimmigt :P

Jingshan Park ligger strax norr om den F'o'rbjudna Staden och 'a'r en trevlig plats f'o'r kineser att samlas och umgas. Vi bes'o'kte ett buddisttempel i mitten av parken och n'a'r vi gick ner igen sa sag vi grupper om ca 30-50 pers star utplacerade runt omkring i parken och sjunger allsang. Parken ekade av kinesiska folkvisor.

Vi 'a'r som sagt i Peking just nu, vilket 'a'r lite komiskt. F'o'r vi har ju l'a'mnat Sverige f'o'r att f'o'rsvinna till v'a'rmen kan ju t'a'nkas, men icke! Igarkv'a'll (9e) sj'o'nk temperaturen n'a'r vi spelade foosball i hostellbaren, vilket gjorde att det helt pl'o'tsligt f'o'll tung sn'o' 'o'ver hela Peking!

   
        FREEZE!

Morgonen efter sa lag sn'o'n kvar da det var dax f'o'r oss att aka iv'a'g till Summers Palace, strax utanf'o'r staden. Det 'a'r ungef'a'r som ett kinesiskt Drottningsholm, dvs ett sommarhus f'o'r den kinesiska kejsaren, men med ett undantag. Kejsaren ville ha ett st'o'rre vattendrag till sitt befogande, vilket inte finns i Peking, sa han byggde helt enkelt en konstgjord sj'o' som har ca 3 km i omkrets intill platsen.



   

Eftersom det blev ganska kallt sa var vi tvugna att k'o'pa vinterm'o'ssor ;)

Summers Palace var v'a'ldigt vackert n'a'r det var t'a'ckt av nysn'o' :P Har ni sn'o' i Stockholm 'a'n?
K'a'nns kul att vi har sett sn'o' pa var resa, f'o'r om nan vecka sa ligger vi pa playan! :D

Imorgon, den 11/11 sa fyller jag ar, och f'o'r att fira detta sa ska vi aka till Muren! :D Hooray!


From Beijing with love.

Hej allesammans! Vi har haft en lang dag ute pa stan med mycket sev'a'rdheter och utmaningar. Jag kommer summera Beijing-vistelsen lite senare. Ville bara s'a'ga att varken jag eller nagon annan av oss inte kan svara pa facebook just nu, eftersom vi 'a'r i den censurerade delen av Kina. H'a'r funkar inte sidor som kan sprida negativ kritik om Kina till manga m'a'nniskor samtidigt sasom facebook och youtube :)

Vi kommer 'a'ven att byta hotell imorgon, till ett backpackerv'a'nligt hostel, 'a'ven om vi tycker om vart lyxiga hotell sa tycker vi att vi borde vara bland likasinnade individer :D ... som kan engelska ;)

<3

From Hong Kong to Beijing

Den andra morgonen i Hong Kong sa tog vi f'a'rjan 'o'ver till handelsdistriktet, d'a'r de h'o'gsta husen finns. Vi gick runt i timmar och fick n'a'stan nacksp'a'rr n'a'r vi betraktade de extremt h'o'ga och vackra husen. Vi f'o'rs'o'kte aka upp i ett av dessa j'a'ttar men blev nekade av s'a'kerhetsvakter och skyltar som sa att vi befann oss pa privat mark. 

       

       

Vi gick nu med b'o'jda huvuden tills vi kom pa att vi kan ju aka upp i bergen intill staden, f'o'r att fa en b'a'ttre 'o'verblick. Sa vi tog den kilometerlanga sparvagnen upp till 450 meter 'o'ver havet till det massiva Victoria Peak d'a'r utsikten var h'a'pnadsv'a'ckande! :) Man fick en fantastisk 'o'verblick av staden och det var hus, vatten och vackert gr'o'nlandskap sa laaaangt 'o'gat kunde se!

       

Jackie Chan stod o vakade 'o'ver sparvagnen.

       

Bubba Gump, Shrimp Co. var en trevlig restaurang uppe pa toppen! :P

Pa kv'a'llen sa firade vi 'a'nnu en fantastisk dag i Hong Kong med att 'a'ta traditionell kinesisk nudelsoppa. Och jag s'a'ger bara en sak: Starkare soppa far man leta efter :P
N'a'r magen hade svalnat och l'a'pparna slutat br'a'nna sa letade vi efter en h'a'rlig bar att svalka vara sturpar i.. vi hittade da en liten trevlig kvarterskrog som hette "Red Lion Bar" men sa fort som vi satte var fot d'a'r inne sa visste vi att nagot var fel.. Inte nog med att en av tjejerna vid entr`en h'a'lsade pa mr.Jonas med en smekning pa br'o'stet, utan vi blev 'a'ven snabbt inringade av 30-40 ariga kvinnor som alla ville bli bjudna pa drinkar och... ehm... lite andra saker... Vi hade varit pa krogar i Hong Kong kv'a'llen innan sa vi visste att detta inte var normalt. De var minst sagt framfusiga och vi blev v'a'ldigt chockade av all fysisk ber'o'ring och rolig engelska sa b'o'rjade brista ut i gapskratt. Da blev de lite sura och l'a'mnade vart bord efter att ha tafsat lite mer pa vara br'o'stmuskler o axlar en extra gang. Vi insag da att det r'a'ckte med en 'o'l inne pa "Red Lion Bar".. :)

Glada och t'o'rstiga fortsatte vi pa var barrunda som slutade med att hotellpersonalen var tvugna att banka pa d'o'rren f'o'r att fa oss att vakna, da vi n'a'stan hade passerat var check-out tid.

   

Pa "Why-Bar" sa hittade vi ett par mycket trevliga tjejer! :)



Som ni kan gissa pa rubriken till detta inl'a'gg sa har vi l'a'mnat Hong Kong. Ett 24-timmars tag har nu tagit oss manga mil norrut, till Peking! :) Slitna efter en lang resa sa b'o'rjade var hotelljakt. Och eftersom det inte 'a'r manga i Peking som kan engelska sa blev detta en riktigt 'a'ventyr. Vi fick tag pa en karta, som var v'a'ldigt svarl'a'st om du inte kan tyda kinesiska tecken :P Vi fick tag pa en taxi, men chauff'o'ren k'o'rde oss till ett hotell som visade sig vara fullt. Sa d'a'r stog vi, hoppl'o'st vilse i en j'a'ttestor stad med en kinesisk-engelsk ordbok i handen och ett stort leende pa l'a'pparna! :P Vad vi 'a'n sa sa b'o'rjade kineserna skratta at var daliga kinesiska och vart vi 'a'n gick sa blev vi uttittade som ett par nakna tjejer inne pa killarnas omkl'a'dningsrum! Detta tog musten ur oss, f'o'r det verkade om'o'jligt att fa tag pa ett hostell.

       

F'o'r att ladda om batterierna inf'o'r var jakt sa at vi pa en kinesisk "cook-it-yourselfe" buffe! Det var en j'a'tterolig upplevelse d'a'r man sj'a'lv v'a'ljer sin mat ur hyllor och kokar sin egen soppa vid bordet! :) Vi at och blev m'a'tta pa allt fran tofu, fl'a'sk, bl'a'ckfisk, manet och en liten bit av farhj'a'rna (sheep's brain) till efterr'a'tt! :)

   

N'a'r m'o'rkret hade lagt sig sa hade vi fortfarande inte fixat ett hotell och vi b'o'rjade bli otaliga..
Da sag vi ljuset (!) ett stort hotell som hade till synes manga lediga rum.. vi suckade och tog fram vara planb'o'cker och var ber'a'dda pa att betala extra eftersom vi hade b'o'rjat bli desperata.. Till var stora f'o'rvaning sa hade hotellet stor rabatt just nu under lags'a'song och vi bor nu pa ett j'a'ttelyxigt hotell f'o'r 120 (SEK)/natten! (vilket 'a'r j'a'ttedyrt egentligen)

De n'a'rmaste dagarna sa ska vi utforska ChangCheng (Muren), F'o'rbjudna Staden och det fantastiska Summer Palace!

Puss Puss tills dess!


F'o'rsta dagen i Hong Kong

Phew.. efter en lang flygresa sa 'a'r vi 'a'ntligen framme. Men jag ska inte klaga 'o'ver flyget egentligen, det var nog ett av de mest bekvama flyg jag rest med. Bra med plats, egen tv-skarm med massor med film och 'a'ven spel som d'a'r man kan utmana sina stolsgrannar :P

Men
nu nar vi 'a'ntligen var framme sa var vi ganska tr'o'tta. Tidsskillnaden 'a'r pa 7 timmar frammat vilket tar pa kroppen. Vi suckade tungt n'a'r vi f'o'rv'a'ntade oss en lang och pinig v'a'ntan pa bagage efter att vi klivit av planet. Men vi blev imponerade over hur bra allt fungerade och hur snabbt allt gick. Vi blev 'a'ven f'o'rvanade 'o'ver att i stort sett alla pratade engelska. Att man f'o'rstar varann g'o'r att saker flyter pa, r'a'tt som det var sa satt vi pa en direktbuss in till Hong Kong City.

Vi b'o'rjade sakta marka hur husen blev h'o'gre och h'o'gre l'a'ngs med v'a'gen. Vi passerade stora broar, massiva bostadsomraden och gigantiska hamnomraden vilket far V'a'rtahamnen att se ut som ett sk'a'mt. Vi lokaliserade oss pa turistkartan var vi var, och till var stora f'o'rvaning sa var vi bara i yttre f'o'rorten (!)

Ett h'o'gt hus tornade upp sig andra sidan berget, tornet var h'o'gre an de 60 vaningshus vi hittills sett och verkade bli h'o'gre och h'o'gre ju n'a'rmare vi kom. Nar vi val rundade berget pa en av de manga motorv'a'gar som ledde in till staden sa sag vi Hong Kong Citys k'a'rna, i all dess prakt.

    

Det satt 4 svenska fagelholkar i bussen. Vi gapade hela v'a'gen in till city. Alla skyltar, alla manniskor, alla h'o'ga hus 'o'vervalmade oss. Vi som bor i Sveriges huvudstad pa 1,2 miljoner invanare k'a'nde oss som sma b'o'nder fran en byhala pa landet! :D

Vi har under vart f'o'rsta dygn redan hunnit med mycket. Eftersom vart plan landade kl 08.30 lokal tid (01.30 hemma i Sverige) F'o'rst en sj'a'lvklar "bucket" pa KFC f'o'ljt av att checka in pa vart "lyxiga" Las Vegas Guesthouse :P Vart hostel ligger v'a'ldigt centralt och n'a'ra till allt. Husen runt omkring oss varierade fran att vara j'a'ttelyxiga till att vara totalt nergangna och skitiga.
Vi gick en runda i stan och det var verkligen folk 'o'verallt! Vi blev lite chockade 'o'ver hur mycket folk det var, sa vi s'o'kte skydd i Kowloon Park som ligger mitt i city. En gigantisk park d'a'r tr'a'den skyddar fran ljudet av den extremt stora staden runt omkring. En j'a'ttefin och lugn plats d'a'r man l'a'tt gl'o'mmer att man 'a'r i en av v'a'rldens st'o'rsta st'a'der.

        

Pa kv'a'llen sa at vi en fin middag f'o'r att fira var ankomst som full'a'ndades av en desert i form av "Symphony of Light" nere vid vattnet. Vi stockholmare 'a'r stolta 'o'ver var vattenbesmyckade stad, men det spektakel som utspelas varje kv'a'll kl 20.00 nere vid vattnet mellan Hong Kong Citys olika stadsdelar 'a'r svart att sla.. 

           

Nere vid vattnet lag Avenue of the Stars, d'a'r de hade namn pa k'a'nda kinesiska filmskadisar i stj'a'rnor pa marken och pa olika statyer l'a'ngs med kajkanten.

Nu ska vi ut och ta en 'o'l..! En bra start pa 'a'ventyret! :D


RSS 2.0